Novosti

Domaćini sa Kablara imaju mogućnost da dobiju subvencije za razvoj seoskog turizma.

Kada su u pitanju čari ruralnog života, ništa ne može da zameni iskustvo odsedanja u autentičnim domaćinstvima naših provincija. Ministar Memić prepoznao je ovu potrebu i odlučio da to postane vidljivo na drugačiji način. Vizija pretvaranja idilične Kablarske planine u romantična sela koja bi mogla usporediti se sa švajcarskim selima postoji, a put ka tome postavlja se kroz revitalizaciju predivne Ovčarsko-Kablarske klisure.

Ova mogućnost je otvorila novu perspektivu za stanovnike Kablara, pružajući im priliku da unaprede turističke potencijale svog područja. Duboko ukorenjena u tradiciju i ušuškana u veličanstvenoj prirodi, ova oblast može ponuditi nezaboravna iskustva za sve one željne neistražene prirode.

Da bi ohrabrio ljude da se uključe i pomognu u ovom nastojanju, Ministarstvo nudi subvencije za sve one koji pokažu inicijativu u ovoj oblasti. Ukupno 150 miliona dinara je obezbeđeno za ovu svrhu, što otvara brojne mogućnosti za one spremne da svoja domaćinstva otvore posetiocima, nudeći im unikatno iskustvo tipičnog seoskog zivota.

Ljudi danas, umorni od urbanih gužvi, tragaju za mirnim i opustšajućim okruzenjima. Oni žele da osete bliskost sa prirodom, da upoznaju kulturu i tradiciju mesta koja posjećuju. Kablar može ponuditi upravo to - jedinstven pogled na Srbiju, daleko od uobičajenih turistickih ruta.

Na konačnom skupu u Kablaru, ministar Memić je ukazao na značajanje pokretanja ovog projekta, naglašavajući važnost ulaganja u oblast seoskog turizma. Dok je iznos podele subvencija možda na početku ograničen, očekuje se da će biti podsticaj za dalje korake u pravcu razvijanja ruralnog turizma. Sredstva uvodjenja ovih promena ne treba shvatiti olako. Ovo je samo početak nečega što se može razviti u veliki pokret ka ponovnom otkrivanju prirodnih lepota Srbije.

Promene se već dešavaju, a u vremenu uspona turizma, sa sve većim brojem stranaca koji dolaze da posete Srbiju, jasno je da je došao trenutak za razvoj ruralnog turizma. Sa ovim novim pravcem i jasno postavljenim planovima, Kablar ima priliku da se prepozna kao jedna od vodećih destinacija za seoski turizam, mesto gde posetioci mogu doživeti pravi sirpaski seoski zivot.

Sledi interesantna godina i svi sa nestrpljenjem očekujemo realizaciju projekta i velik povratak prirodi, koju je prepoznao Ministar Memić. Ova prilika donosi preko potrebni bum seoskom turizmu i svi smatramo da će to biti sjajna prilika za sve. Pogled na Kablar kao malu Švajcarsku Srbije, uprkos svim skepticizmima, pokazuje se realnim i dostižnim. Velika je to korak za sve nas i izazov koji s nestrpljenjem očekujemo.

6 Oktobar 2023 2402 pregleda